• De EU heeft onlangs een nieuwe wet gepubliceerd, waarin 34 grondstoffen als ‘kritiek’ worden aangemerkt voor de Europese economie.
  • Deze grondstoffen zijn namelijk cruciaal voor de groene en economische ambities van Europa en komen bijna allemaal uit China.
  • Ook de VS en het VK hebben nieuwe wetten geïntroduceerd en er zijn belangrijke verschillen zichtbaar tussen de lijsten met belangrijke grondstoffen.
  • Lees ook: Gascrisis bracht makkelijke daling CO2-uitstoot voor Europa – nu begint de echte uitdaging

Om ervoor te zorgen dat de CO2-uitstoot wereldwijd tegen 2050 is teruggebracht naar nul, zijn de meeste regeringen hard op zoek naar innoverende technologieën die kunnen helpen dit doel te bereiken. Deze technologieën steunen vaak zwaar op een aantal grondstoffen waarvan de vraag snel toeneemt en die slechts in een paar landen te vinden zijn.

Om die reden hebben zowel de Europese Unie, als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk strategieën bedacht om de aanvoer van deze materialen in de toekomst veilig te stellen.

Zo heeft de EU in maart de Wet inzake kritieke grondstoffen gepubliceerd, waarin een reeks maatregelen wordt geïntroduceerd om de toegang tot deze kritieke grondstoffen te waarborgen en ze betaalbaar te houden.

Ook bevat de wet een lijst met 34 grondstoffen die cruciaal zijn voor de groene ambities van Europa. Analisten van ABN AMRO hebben in een analyse een de verschillen tussen de lijstjes van de EU, de VS en het VK naast elkaar gezet. Dat is te zien in de tabel hieronder.

Bron: ABN Amro
Bron: ABN Amro

De EU kijkt naar twee belangrijke criteria: economisch belang (Economic Interest, EI) en aanbodrisico (Supply Risk, SR). Twee voorbeelden van grondstoffen die aan deze criteria voldoen, zijn lithium en titanium.

Lithium is essentieel voor de vergroeningsslag van de EU, omdat het wordt gebruikt in batterijen in elektrische voertuigen en voor opslag van energie. Titanium is om een andere reden kritiek: dit metaal wordt namelijk op grote schaal gebruikt in de ruimtevaart en defensie, aldus het rapport van ABN AMRO.

De belangrijkste leverancier van lithium, titanium en nog eens 19 andere kritieke grondstoffen, is China. De EU wil er daarom voor zorgen dat de afhankelijkheid van China voor het verkrijgen van kritieke grondstoffen wordt beperkt. Daartoe zijn streefcijfers vastgesteld voor de Europese winning van deze grondstoffen:

  • 10 procent van het jaarlijkse verbruik van de mineralen moet in Europa worden gewonnen,
  • 40 procent van het jaarlijkse verbruik van verwerkte materialen moet tegen 2030 uit Europa komen,
  • 15 procent van het jaarlijkse verbruik moet tegen 2030 afkomstig zijn van recycling.

LEES OOK: Prijzen van lithium dalen door inzakkende vraag naar elektrische auto’s in China